Projekto „Bibliotekos pažangai 2“ pradžios konferencija

Projekto „Bibliotekos pažangai 2" pradžios konferencijoje, kuri skirta Lietuvos bibliotekoms ir jų partneriams, savivaldybių ir centrinės valdžios atstovams bei kitiems kviestiniams svečiams, buvo pristatyti projekto tikslai, uždaviniai ir numatomos veiklos.

 Tarptautinę konferenciją atidarė Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, dalyvius sveikino Lietuvos Respublikos kultūros ministras Šarūnas Birutis, Bilo ir Melindos Geitsų fondo „Pasaulio bibliotekų" programos (angl. Global Libraries initiative) direktorė Deborah Jacobs.

Konferencijoje dalyvavo ne tik Lietuvos atstovai, bet ir svečiai iš užsienio. Pranešimus skaitė Kari Lämsä (Suomija) – „Library 10 and Meetingpoint" centro, vienijančio fizines ir skaitmenines paslaugas teikiančius Helsinkio miesto bibliotekos skyrius, vadovas, ir daugelio edukacinių interaktyvių projektų autorius iš Švedijos Carlas Bärstadas. Konferencijoje apie švietimo ir kitų socialinės gerovės technologijų teikiamas galimybes pasakojo UAB „Visionary Analytics" – švietimo ir inovacijų srityse besispecializuojančios tyrimų agentūros – tyrimų vadovas ir partneris Simonas
Gaušas, o tarptautinės žiniasklaidos planavimo agentūros UAB „Creative Media Services" direktorius Saulius Šukaitis skaitė pranešimą apie paslaugų pristatymą visuomenei.

Socialinio projekto „Bibliotekos pažangai 2" tikslas – sustiprinti Lietuvos bibliotekų galimybes tenkinti besivystančios visuomenės poreikius ir įtvirtinti bibliotekas kaip tvarias bendruomenės institucijas, galinčias pagerinti Lietuvos žmonių gyvenimo kokybę. Projekto vadovas Eugenijus Stratilatovas pabrėžė, jog šis projektas suteikia bibliotekoms galimybę pasinaudoti finansiniu mechanizmu, leidžiančiu įgyvendinti norimus projektus ir tapti aktyvia šiuolaikinio bendruomenės gyvenimo dalimi.

„Bibliotekos pažangai 2" projektu siekiame išplėsti viešųjų bibliotekų bendradarbiavimą su verslu, vietos valdžios institucijomis bei nevyriausybinėmis organizacijomis, suvienyti viešųjų ir mokslinių bibliotekų pajėgas Lietuvoje. Valstybės konkurencinio pranašumo iššūkiai – didieji duomenys, strateginių informacinių sistemų sąveikumas, atvira vyriausybė ir bibliotekų vieta naujajame universalios atviros prieigos pasaulyje", – skaitydamas pranešimą „Nacionalinė biblioteka valstybės konkurencinio pranašumo kontekste" kalbėjo Nacionalinės bibliotekos direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas.

Įgyvendinant projektą „Bibliotekos pažangai 2" ir jam pasibaigus bus atliekami sociologiniai tyrimai, padėsiantys įvertinti bibliotekų poveikį žmonių gerovei ir skaitmeninės atskirties kismo tendencijas. Šią temą plačiau apžvelgė Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Bibliotekininkystės centro direktorė ir projekto poveikio koordinatorė dr. Ineta Krauls.

2013 m. lapkričio mėn. Nacionalinė biblioteka kartu su Bilo ir Melindos Geitsų fondu pasirašė bendradarbiavimo sutartį dėl projekto „Bibliotekos pažangai 2" įgyvendinimo Lietuvoje, kurį iš dalies finansuoja ir LR kultūros ministerija. Projektą, truksiantį iki 2016 m. gruodžio mėn., įgyvendins Nacionalinė biblioteka. Projekto „Bibliotekos pažangai 2" vertė – daugiau nei 12,5 mln. litų (4,9 mln. JAV dolerių).

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos informacija.