Projektas „Prisijungusi Lietuva“

Startavo projektas „Prisijungusi Lietuva“: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė”, kurio tikslas–padėti gyventojams išmokti efektyviai, saugiai, atsakingai naudotis informacinėmis technologijomis bei internetu ir jo teikiamomis galimybėmis.

Projektu siekiama skatinti Lietuvos gyventojus įgyti reikalingų įgūdžių efektyviai, įvairiapusiškai, saugiai ir atsakingai naudotis internetu, į šias veiklas aktyviai įtraukiant vietos bendruomenes. Projektą įgyvendina Informacinės visuomenės plėtros komitetas prie Susisiekimo ministerijos kartu su partneriais: asociacija „Langas į ateitį“, Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba, Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija.

Projekto naudą pajus apie 500 tūkst. Lietuvos gyventojų

Projektas „Prisijungusi Lietuva“ bus realizuojamas visoje Lietuvoje ir yra nukreiptas į gausią gyventojų tikslinę grupę – apie 500 tūkst. asmenų, kurie vis dar nesinaudoja internetu arba kurių skaitmeniniai įgūdžiai yra nepakankami.

Norint apmokyti tiek daug žmonių, bus sukurtas „skaitmeninių lyderių“ ir „e. skautų“ (savanorių) tinklas, vienysiantis ne mažiau kaip 2000 asmenų. Prie šio tinklo kviečiami prisijungti ir 1200 šalies bibliotekininkų, kurie konsultuoja gyventojus planuojamuose atnaujinti viešosiose interneto prieigos taškuose.

Projektas bus itin plačios apimties – į jį bus pakviesta apie 750 vietos bendruomenių, suorganizuota iki 10 tūkst. konsultavimo ir mokymo renginių, kurie vyks 1200 viešųjų interneto prieigos taškų bibliotekose. Šiuose renginiuose dalyvaus apie 100 tūkst. žmonių.

Veiklų tęstinumą užtikrins specialiai paruošti konsultantai

Projektas truks trejus metus. Kad būtų užtikrintas pradėtų veiklų tęstinumas, planuojama, kad parengti „skaitmeniniai lyderiai“ bei „e. skautai“ galės toliau savarankiškai konsultuoti bendruomenės narius. Toks sprendimas priimtas vertinant ankstesnių metų patirtį, kai pasibaigus mokymams nemaža dalis projekto dalyvių „atkrisdavo“ ir neišnaudodavo įgytų įgūdžių. Šiuo atveju projekto dalyviai galės nuolat kreiptis pagalbos ir sulaukti konsultacijų.

Stiprinti projektuose dalyvaujančių bendruomenių ir atskirų asmenų suinteresuotumą tęsti pradėtą veiklą padės įvairūs bendruomenėms skirti renginiai bei visoje ES vykstančios skaitmeninius įgūdžius skatinančios nacionalinės akcijos, pavyzdžiui, „Interneto savaitė“, „Saugesnio interneto savaitė“, „Programavimo savaitė“, „Senjorų dienos internete“, „Merginos ir technologijos“ ir t.t.

Dar viena renginių grupė bus skiriama jaunimui. Įgyvendinant projeką bus organizuojami kūrybiniai IRT konkursai, kūrybinės dirbtuvės („hakatonai“) bei kiti renginiai jaunimui. Jie skatins moksleivius išsamiau domėtis informacinėmis technologijomis, programavimu, ugdys kūrybiškumą bei saviraišką; o taip pat skatins savanorystę – kvies tapti projekto „e. skautais“ ir prisidėti prie vietos bendruomenės narių skaitmeninių įgūdžių tobulinimo viešuosiuose interneto prieigos taškuose. Skaičiuojama, kad visose apskrityse šiuose renginiuose dalyvaus apie 10 tūkst. jaunuolių.

Laukiamas rezultatas – 87 proc. interneto naudotojų

Visiems šiems tikslams pasiekti bus sukuriama ar atnaujinta mokymų medžiaga. Projekte numatoma gyventojų skaitmeniniam švietimui pasitelkti bibliotekų viešųjų interneto prieigos taškų infrastruktūrą, kuri bus atnaujinama LNB projekto „Gyventojų skatinimas išmaniai naudotis internetu atnaujintoje viešosios interneto prieigos infrastruktūroje“ metu.

Projektas finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis.

Daugiau informacijos apie projektą galima rasti puslapyje www.prisijungusi.lt, socialineme tinkle facebook.

Projekte „Prisijungusi Lietuva“ gali dalyvauti Lietuvos gyvenamosios vietovės bendruomenės, kurios:

nori mokytis, tobulėti, susipažinti su šiuolaikinėmis informacinėmis technologijomis;
registruotos Juridinių asmenų registre;
lankosi netoliese esančioje bibliotekoje;
mėgsta dalyvauti renginiuose, bendrauti, kurti, laimėti prizų.

Registracija į projektą „Prisijungusi Lietuva“: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė“

Projekto „Prisijungusi Lietuva“ kontaktai
E. paštas Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Tel. +370 616 04549