Kaip mums išsaugoti žemę!

     

 „Esame pirmoji karta, pajutusi klimato kaitos poveikį, ir paskutinė karta, kuri gali ką nors padaryti”.

 (Barakas Obama)

 Knygą „Lyg degtų namai: mūsų kova su klimato kaita“ parašė visa šeima: Švedijos operos dainininkė Malena Ernman, jo vyras aktorius Svante Thunberg bei jų dukterys, jaunesnioji, irgi dainuojanti Beata Ernman ir jos metais vyresnė sesuo Greta Thunberg, pastaruoju metu nepaprastai išgarsėjusi jaunoji kovotoja prieš klimato kaitą.

„Lyg degtų namai: mūsų kova su klimato kaita“ skaitytojas ras, be abejo, politinio aktyvizmo istorijų, bet pirmiausia šis tekstas yra apie šeimą. Labai ypatingas pasakojimas apie šeimą, kuri pradėjo nešti žaliojo atsakingumo vėliavą būtent tuo metu, kai žmonių veiksmai ėmė lemti, kokioje Žemėje mes gyvensime.

Knyga „Lyg degtų namai: mūsų kova su klimato kaita“ yra istorija apie susidūrimą su krize, kuri, kaip visuomet, ateina nenumatyta. Ryžtingai ieškodama tiesos, šeima atranda gilų ryšį tarp savo ir planetos kančių. Ir tuomet penkiolikmetė Greta Thunberg paskelbia streiką.

2003-ais gimusi Greta Thunberg išgarsėjo 2018 m. rugpjūtį, kai sugalvojo protestuoti prieš klimato kaitą.  Paauglės sprendimas – tris savaites sėdėti ne mokyklos suole, o ant Švedijos parlamento laiptų – įkvėpė analogiškiems veiksmams daugiau nei du milijonus jaunų protestuotojų visame pasaulyje.

 „Suaugusieji dažnai sako: ateities kartoms turime palikti viltį. Aš nenoriu jūsų vilties. Noriu, kad pradėtumėte panikuoti. Noriu, kad pajustumėte baimę, kurią jaučiu aš. Noriu, kad imtumėtės veiksmų. Noriu, kad elgtumėtės taip, lyg degtų jūsų namai. Nes jie dega“ GretThunberg.

Užsisakyti knygą

 

 

 

„Tai viską keičia“ buvo pavadinta reikšmingiausia dešimtmečio knyga ir reikšmingiausia visų laikų knyga apie aplinkosaugą. Ji apie klimato kaitą – svarbiausią dabarties žmonijos iššūkį. Perskaityti ją turėtų ne tik kiekvienas politikas, bet ir kiekvienas išsilavinęs žmogus. Tai kovinga knyga, griežtai kritikuojanti šiuolaikinio kapitalizmo sistemą, rinkos fundamentalizmo ir trumparegiško pelno siekimo persmelktą mąstymą. Tai įspėjanti ir kviečianti veikti knyga: žmonija neišliks, jei nepakeis požiūrio ir gyvenimo būdo.

Tai knyga apie klimato kaitą žmonėms, kurie neskaito knygų apie klimato kaitą.

Klein – drąsi ir jautri rašytoja, į kurią visada verta įsiklausyti. Stipri knyga, ją būtina perskaityti.  John Gray, The Observer.

Užsisakyti knygą

 

 

Globalūs aplinkos pokyčiai kelia grėsmę visai žmonijai ir būsimoms jos kartoms, šioms problemoms spręsti reikalingi globalūs sprendimai. Iškilo būtinybė perkainuoti vertybes ir naujai apmąstyti iki tol vyravusį žmogaus mąstymo būdą: žmogus, kuris ekologiškai mąsto ir elgiasi, nesirengia kovoti su gamta, bet siekia darnos ir santarvės su ja.

Užsisakyti knygą

 

 

Šiandien visas pasaulis artėja prie sutarimo, kad klimato kaita yra rimta problema, kuriai spręsti skubiai reikalingos bendros visų pasaulio šalių pastangos. Šiandien vis mažiau mokslininkų ir pasaulio vadovų neigia, kad klimato kaita vyksta ir kad mes visi esame kalti dėl šios problemos.

Todėl reikalingi ir politiniai veiksmai, ir pokyčiai kasdieniame mūsų gyvenime.

Užsisakyti knygą

 

 

 

Klimato kaita šiandien yra viena aktualiausių pasaulio problemų, kurių prognozuojamos pasekmės kelia didelę grėsmę žmonijos gerovei ir saugumui. Šiandieninis pasaulis labai glaudžiai susaistytas ekonominiais ir socialiniais ryšiais, taigi klimato kaitos padarinius reikėtų vertinti globaliu mastu. Arčiau pusiaujo esančiose šalyse dėl klimato kaitos senka gėlo vandens ištekliai, stiprėja dykumėjimo procesai, dažnėja ekstremalūs gamtos reiškiniai. Tai neišvengiamai daro įtaką fiziniam vietos gyventojų saugumui ir gyvenimo kokybei, koreguoja maisto ir žaliavų kainas pasaulio rinkose, kelia politines įtampas įvairiose šalyse, skatina žmonių migraciją į saugesnius regionus.

Ši Lietuvos mokslininkų ilgalaikiais tyrimais grįsta knyga „100 klausimų apie klimato kaitą“, kurioje atsakoma į 100 aktualių klausimų apie klimato kaitą, jos priežastis, poveikį ūkiui ir gamtai, turėtų mus priversti susimąstyti, ar padarėme viską dėl savo ir ateinančių kartų ateities.

Užsisakyti knygą

 

 

Amerikiečių žurnalistas David Wallace-Wells keletą metų rašė straipsnius klimato atšilimo tema. Knyga „Negyvenama žemė. Ateities istorija“ – autoriaus darbo rezultatas, kuris ir įbaugins, ir tuo pačiu suteiks vilties. Visgi abejonių nelieka – žmonija privalo keistis.

Viskas yra blogiau, daug blogiau, nei jūs manote. Tai, kad klimatas keičiasi labai lėtai yra tokia pati kenksminga pasaka, kaip ir sąmokslo teorijos, kurios teigia, kad šios kaitos iš viso nėra. Itin vaizdingoje knygoje „Negyvenama žemė. Ateities istorija“ autorius David Wallace-Wells smulkmeniškai apžvelgia beveik visas su klimato pokyčiais susijusias ateities problemas: maisto trūkumą, nepaprastas pabėgėlių situacijas, ekonomines krizes, augantį nusikalstamumą, gamtos stichijas, pandemijas. 

„Negyvenama žemė. Ateities istorija“ yra raginimas veikti, ji skamba tarsi žadintuvas, ragina prabusti. Vilties dar yra, teigia autorius, bet žmonija nebeturi prabangos delsti. Netrukus gamta stos į nuožmų karą ir jei nieko nedarysime, ji be abejonės laimės.

Užsisakyti knygą

 

 

„Kas užlopys dangų“ tikslas – padėti skaitytojui susivokti, ko galima tikėtis iš atmosferos reiškinių, kokių galimybių yra pasiekęs mokslas, stengdamasis perprasti kaprizingą orų ir klimato charakterį. Tai knyga apie naujo požiūrio į klimatą ir orus būtinybę, apie pasaulinę klimato kaitą ir jos keliamas grėsmes. Skaitytojas sužinos, ar žmogus jau geba valdyti ir keisti orus, kodėl ne visada pasitvirtina orų prognozės, kaip pačiam tapti sinoptiku ir apsisaugoti nuo pavojingų meteorologinių reiškinių, kokia yra gamtos stichijų prigimtis ir jėga, ar egzistuoja klimatinis ginklas ir ką gali geoinžinerija.

Knygoje „Kas užlopys dangų“ aptariama, kokį poveikį orai ir klimatas daro žmogaus savijautai ir sveikatai, patariama, kur galima įsigyti „orų vitaminų“, kaip meteorologai gali pagelbėti aviatoriams, statybininkams, žemdirbiams, finansininkams, sportininkams, turistams ir kt. Diskutuojama apie klimato įtaką žmonių protinei ir meninei veiklai, charakterio bruožams, mokslo progresui, ekonominėms ir politinėms krizėms.

Užsisakyti knygą

 

 

 

Tai knyga, kuri gali pakeisti Jūsų gyvenimą.
Knyga, kuri sukrės Jūsų požiūrį į pasaulį, ekologiją ir žmonijos ateitį. Šiandien viskas, kas mums brangu, kabo ant plauko. Planetos ateitis – kiekvieno iš mūsų rankose.
Kai kam atrodo, kad klimato pokyčiai vyksta lėtai. Tačiau taip nėra. Iš tiesų jie labai spartūs ir kelia lig šiol neregėtą grėsmę mūsų planetai.
Jeigu Jums atrodo, kad vienas žmogus negali pakeisti pasaulio – Jūs klystate. Atsiverskite Alo Gore’o knygą „Nepatogi tiesa“ – daugiau nei 300 puslapių šokiruojantį ekologinį tyrimą.

Užsisakyti knygą

Audronė Galvonaitė – geografė, meteorologė, fizinių mokslų daktarė, Vilniaus universitete apsigynusi disertaciją „Meteorologinių faktorių įtaka atmosferos užterštumui Lietuvoje“. Jos mokslinių interesų sritis – atmosferos fizika (klimatologija). Tačiau A. Galvonaitę žino, gerbia, į jos žodžius įsiklauso ne tik mokslininkai, bet ir tūkstančiai žmonių, gyvenančių įvairiose Lietuvos vietovėse, ir tikrai ne vien didžiuosiuose miestuose.

Dabar dėl vykstančios klimato kaitos jau net ne galvos skausmas, o auglys“, – pastebi A. Galvonaitė. Tai, ko ji mokėsi studijų metais, kas, kaip pati sako, buvo įkalta į galvą, nebeatitinka tikrovės. Arktyje dabar vasarą temperatūra aukštesnė nei Lietuvoje, o atogrąžose staiga iškrinta sniegas ar įvyksta dar kas nors netikėto. „Ir keičiasi visa cirkuliacija, kurios mokeisi, kurios dėsnius žinojai. Niekas nebeatitinka.

Kita vertus, orą gali pakeisti ir žmogelis, kuriam šovė į galvą padegti pievą. Kaip tai vyksta ir ar pačiam galima pasigaminti ne tik debesų, bet ir škvalą?

Fizinių mokslų daktarė A. Galvonaitė paprastai, aiškiai ir su daugybe pavyzdžių pasakoja apie meteorologiją, orus ir klimatą, bendrąją atmosferos cirkuliaciją, debesis, vėjus, škvalus, viesulus, uraganus, pavojingus meteorologinius reiškinius, orų kaprizus ir siurprizus, orų ir klimato įtaką žmonių sveikatai.

Užsisakyti knygą

Jenny Offill (Dženė Ofil, g. 1968 m.) – garsi JAV rašytoja, trijų romanų autorė, sužavėjusi Ameriką išskirtiniu rašymo stiliumi ir drąsiomis, ironiškomis įžvalgomis. Šiuo metu J. Offill gyvena Niujorke ir dėsto kūrybinį rašymą Sirakūzų bei Kingstono universitetuose. „Orai“ – pirmoji jos knyga lietuvių kalba. Provokuojanti J. Offill proza meta iššūkį šiuolaikiniam žmogui, gyvenančiam klimato krizės nuojautomis, ir verčia permąstyti, kur kiekvienas iš mūsų brėžiame ribą tarp asmeninių ir visuomenės problemų.

Romanas „Orai“ – fragmentiškas, sumaniai nupintas šių laikų moters vidinis monologas. Tai trumpas ir kartu atidumo reikalaujantis skaitinys – šmaikščiose Lizės įžvalgose ir kasdieniuose nutikimuose atsispindi politinio, ekologinio ir emocinio klimato kaita: 2016 metų JAV prezidento rinkimai, migracijos problemos, aštrėjančios diskusijos apie neišvengiamą klimato krizę ir pačios Lizės vidinis virsmas. Subtiliame J. Offill romane gausu humoro, žmogiškos empatijos ir kandžios kritikos stabilumo stokojančiai visuomenei.

Romaną „Orai“ žurnalas „Time“ įtraukė į 100 reikšmingiausių 2020 m. knygų sąrašą.

„Trumpa, bet nepaprastai daug aprėpianti knyga.“
The Boston Globe

Užsisakyti knygą

Charlotte McConaghy (Šarlotė Makonahy) – australų rašytoja ir scenaristė. „Migracijos“ yra devintoji jos knyga ir pirmoji, sulaukusi didžiulės tarptautinės sėkmės. Amazon.com „Migracijas“ išrinko geriausia 2020 m. grožine knyga. Šis distopinis romanas gimė iš autorės meilės gamtai ir nerimo dėl šiandieninio pasaulio patiriamos įvairių gyvybės rūšių nykimo krizės.

Nuo Arkties iki Airijos, nuo Australijos iki Antarktidos – tai intymi vienos moters kelionė paskui paukštį ir kartu klajonė po savo į šipulius byrantį pasaulį, kupiną meilės ir netekčių. Tai odė prieš mūsų akis nykstančiam pasauliui, žmogiškajam ryžtui ir niekad nemirštančiai vilčiai, vietoms ir žmonėms, kuriuos mylime.

„Ypatinga, grožio ir nevilties kupina knyga.“
Emily St. John Mandel

„Šis romanas pakeri, bet ne taip, kaip pakeri pasakos. Charlotte McConaghy įvaldė rupios magijos formą, kuri nutvilko mūsų sielas. „Migracijas“ rekomenduoju visa širdimi.“
Geraldine Brooks

„Migracijos“ atveria langą į niūrią ateitį, kuri nė neatrodo tokia nutolusi nuo mūsiškės dabarties. Suprasdama, kaip gamta mus gydo, C. McConaghy parodo, kodėl neatidėliodami turime imtis visų priemonių jai apsaugoti.“
Time

Užsisakyti knygą