Dr. Kaziui Račkauskui - 80

   Nereikia aikčioti, kad metai greitai lekia... Tai labai gerai. Jie drausmina žmogų: o ką padarei, kad įspaustumei savo pėdsakus, savo buvimo ženklus?! Turi skubėti, neleisti veltui laiko, kad nebūtų tuščia, kai būdamas brandaus amžiaus atsigręši atgal.

   Kultūros istoriko, žurnalisto, leidėjo dr. Kazio Račkausko praeityje jau lygiai aštuoniasdešimt metų! Ak kokia platūs ir gilūs jo atliktų darbų barai!. Jis parašė ir išleido 40 autorinių knygų ir brošiūrų, iš jų net dvi monografijos apie savo gimtąsias apylinkes – ,,Bekštonys: kaimas Paparčių ir Kernavės pašonėje“ ir ,,Paparčių šviesos židinys: mokyklos praeities fragmentai“. Jubiliatui ypač netruko rūpesčių artėjant gimtadieniui (gimęs 1935 m. spalio 21 d.) Bekštonių k., Paparčių sen.) – dirbo nežinia kiek valandų per parą, kad iki oficialaus gimtadienio minėjimo (lapkričio 8 d. Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos karininkų ramovėje) spėtų parengti ir išleisti didžiausią savo gyvenimo knygą ,,Europoje su savo kraičiu: kultūros istoriko publicistika“. Tai 960 puslapių dviejų tomų knyga. Sumanymą įgyvendino: knyga jau yra!

    Jubiliejaus proga negaliu nepaminėti, kad dr. K. Račkauskas išleido keletą tautotyrininkų kolektyvių monografijų (pvz., ,,Aukštadvaris“), daugybę paveldo tyrinėtojų knygų ir brošiūrų, periodinėje spaudoje paskelbė daugiau kaip 2 tūkst. straipsnių.

    Beveik du dešimtmečius (1971–1990) dr. K. Račkauskas buvo renkamas paminklų apsaugos ir kraštotyros draugijos pirmininko pavaduotoju, Pirmininku. Atgimimo metais su bendraminčiais atgaivino dar 1919 m. T. Daugirdo pradėtą steigti Tėvynės pažinimo draugiją (dabar jis šios draugijos garbės pirmininkas), 1989–2009 m. leido tautos paveldui skirtą laikraštį ,,Gimtinė“, po to – periodinį mokslinės krypties leidinį ,,Tautotyros metraštis“.

    Dr. K. Račkauskas Lietuvos žurnalistų sąjungos narys. Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos, Lietuvos žurnalistų draugijos garbės narys, jam suteiktas valstybės meno kūrėjo statusas, taip pat Nusipelniusio kultūros – švietimo darbuotojo garbės vardas. Nuo 1990 m. Jubiliatas vadovauja ,,Gimtinės“ leidyklai, nuo 1993 m. – Tėvynės pažinimo paramos fondui.

    Mūsų kraštietis dirba kiek tik jėgos leidžia. Mums džiugu, kad nemaža dalis Jo darbų susieta su Kaišiadorių rajonu. Jis vis čia apsilanko, susitinka su kultūros darbuotojais, užrašo skaitytojams savo knygas. Kaišiadorių viešoji biblioteka parengė virtualią parodą ,,Dr. Kaziui Račkauskui – 80“.

 

J. Laurinavičius

 

Atgal